Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 20:25 - Математически хамбургер от итерферометрията
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2009 20:27


image

Математически хамбургер от итерферометрията

 

http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2009/06/09_betelim.shtml

 

 

На този линк можем да прочетем скорошно съобщение от института "Бъркли", от отдела за броене на звездите. Звездобройците днес разполагат с "най съвременна техника". Така наречената лазерна интерферометрия е метод, с който се установява честотата на вълната на светлината на звезда и се прави сравние с честотата на някакъв лазер. Какво точно значи следното изречение не успях да схвана; "Using a laser as a common frequency standard, the ISI interferometer combines signals from telescope pairs in order to determine path length differences between light that originates at the star"s center and light that originates at the star"s edge."

 

"Детерминиране на честотна лента", както си преведох безмислените измервания на честота от център и краищата на звезда, е пълна логическа, математическа и граматическа еквилибристика. Така и не разбрах какво е "известен стандарт на лазера", но огромните огледала на снимките много ми заприличаха на хамбургера, който се измамих да си купя днес подлъган от лъскава реклама. На снимката на постера хамбургера изглеждаше огромен, но не и в действителност. Такива са и техните измервания на звездите. Днешните астрономи по нищо не се отличават от едновремешните звездобройци и рекламите в сегашните закусвални. Ето така се обяснява, защо размера на една от най ярките звезди Бетелгейзе, се е променя според измислената им "интерферометрия".

 

Няма начин от светлината да се установи обем и разстояние на и до звезда. Просто меренето им е измишльотина и поради това Всеки път имат различни данни различаващи се с до 30%, както сами признават. Към смущенията в "меренето" могат да се прибавят както влажност и прах на атмосферата, дори и запрашване на подобните на хамбургери огледала. Така и газ и прах в космоса. Както рекламираха в ново-ремонтираното заведение, всякакви възражения за хигиената ще бъдат моментално взети в предвид, държа и моите хигиенни изисквания, както и възражения за несъответствие на реклама и предлаган продукт, което е незаконно не само у нас да бъдат взети под внимание.

 

Math, star, science




Тагове:   math,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648034
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив