Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 21:02 - Албания бялото петно на историята
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Албания бялото петно на историята


 

Ако отворим справочниците по история на отделните страни, то историята на Албания по обем ще заеме някъде предпоследно място, сигурно само преди Косово :-). Като почнем от произхода на името, което е италианска дума за бяло и това е всъщност само известната на запад дума за региона, където сега е разположена все още новата държава, нямат и 100 години. Значението на местната дума за страната, за която май никой не е сигурен как точно се произнася "Сиптерия", която значи "Страната на орлите" е още по неудобно за историците и вероятно за това упорито се пренебрегва. Всяка една страна, особено в южна Европа е и породила томове на героично и идилично държавничество, но когато потърсим албанския аналог ние не само нямаме царе и велики пълководци, но дори и липсват градове или поне литературно документални артефакти, около които да се изгради някаква поетично-историческа мъгла. Дори и прословутия Скендербек е известен повече в парижките модни салони или в писанията на съседите от колкото в родни източници. Историята на тази нова страна обаче не бива да се подминава, на картата на хипотетичната "римска империя" територията и е почти точно в центъра, почти всички военни походи от изток на запад и обратно минават покрай тези варовикови планини и ако приемем, че високите места наистина са били обиталище на орлите то крайбрежния регион не би трябвало да е.


Ето и първия проблем, археологически, ако в съседните страни като Италия, Гърция и дори България човек се препъва на всяка крачка в антични останки, то защо албанските са всичките от началото на Възраждането? Отговора на този и на други въпроси е повече от логичен, "античността" на съседите е изфабрикувана не без помощта на илюминати секти и държавни структури, докато в страната на орлите подобна "фалшификаторска сила" не е функционирала. Имаме буквално бяло петно на историческата, археологическата, нумизматичната и други карти изфабрикувани от сектите.


 

Тук все пак ще покажа и ще коментирам една интересна вече пускана снимка на бостънски вестник от 1711 г. Това е не само първото споменаване на думата България на запад и то забележете като територия, но и на Албания. Ясно е какво се разбира под Албания, това е региона на сегашната държава именуван така от италиански моряци от отсрещния бряг. Забележете и нещо друго, населението на Албания и България се състои от (!) гърци, разбира с е за това си има също логично обяснение, под термина за времето си се е разбирало православи. Това е публикация по случай обявяването на кръстоносен поход срещу исляма от Петър 1, в последствие наречен Прутски поход, защото 38 хил. руснаци са посрещнати от 190 хил. турци и 500 оръдия, забележете интересното съотношение точно 1:5, естествено надеждите на Петърчо за религиозна солидарност от "гърците" не се оправдава, не се получава дори подкрепа от власите и молдовците, за което май трябва да се сърди на унгарците. Но да не се разпростирам. Какъв е извода, Албания е само географско понятие и едва от 1912 става държава, като дори и населението на региона няма национална идентичност. Защо да мислим, че след като пропагандата ползва само географските понятия, без да се уточнява племенен и национален състав на населението на територията. Като е ясно, че населението на региона се е деляло на религиозен принцип, то защо да мислим и дори вярваме, че ситуацията на наша територия е била по различна? Както Албания е само географско място, така и България е същото за времето си. Даже забележете о ужас! и България е населена от гърци! верни приятели на Русия. Все пак българския случай е по различен от албанския, под Булгерия руския агент дал тази информация на американския кореспондент, има в предвид региона на настъпление на волжките племена от волжка "Болгария". Въпреки критичното положение на "прутския фронт", където са обсадени на някакво възвишение, на източния фронт имат забележителни успехи и всички войски съюзни на турците бягат на юг от Кавказ или в Крим васално ханство на Истамбул. Така поради случайност на запад, по точно твърде на запад, защото в Европа са запознати със ситуацията на балканите, за първи път се появяват имената Албания и България като страни с християнско население.


 

http://lh3.ggpht.com/_pfyA5bdepM4/SrUay2P2tvI/AAAAAAAAASs/7ya0S2o080I/prut.jpg


 

http://lh3.ggpht.com/_pfyA5bdepM4/SrUay0gSz0I/AAAAAAAAASo/0FOW5EPrqvk/prut2.gif



image


image

 

Снимките са от блога на мюнцер2, където има и интересна статия за един шарлатанин обявен за Молдовски "принц" от Петър 1.

hystory



Тагове:   Албания,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641674
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив