Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 22:04 - История на вирусите
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2010 00:45



 История на вирусите

Едно от нещата, които харесвам в уикетпедията е, че се опитват да дадат много и сложна информация на по-прост език, така се получава изпростяване на "научния" начин на изразяване и човек усеща къде е слабостта на "професионализма" на съвременната наука. От неуспешния опит на хората да дадат сложни описания на неясни неща, се разкрива реалността.

Ето и кратко описание на механизма на действие на вирусите, история и развитие на измишльотината. Как точно се стига до разболяване, без да има бактерия при растенията и по-специално при тютюна не е било ясно, но е установено предаване на някакъв протеин или дори нещо още по-просто, което попадайки в клетките на растението води до нарушаване на функционалността им, изработват се и някакви допълнителни сигнални вещества, и "вируса" се разпространява из тъканите и дори може да се прехвърли навън. Целия процес протича на молекулярно и клетъчно ниво, клетките комуникират помежду си с някакви неясни методи включващи вещества смятани за живи организми и изобщо цялата ситуация е една много, много малка каша, от която човек може да намери само някакви странно изглеждащи вещества, наричани "вируси".

Заех се с въпроса, защото никак не ми вдъхва доверие едно от описанията на размножение на вирусите, което преди време четох. Това "нещо" ползвало ДНК-то на клетката и така се размножавало. Това е велика глупост, ДНК-то на клетката да не е кукувиче гнездо? Извода ми е следния, между клетките на живите организми съществуват някакви процеси на свръзка и обмяна на информация, които не се контролират от нервната и кръвоносна система. Понякога в този процес настъпва някакъв фал, изработва се "неправилно" вещество и се стига до болест предаваща се и на съседни организми.

Това е всичко, което наистина човек знае за молекулярните процеси и реалния произход на вируса. Той наистина е опасен, и заразен. Признавам си, не съм намерил разрешение на проблема, а само изясняване на механизма на действие. Ние не знаем как това нещо действа, всичко публикувано до сега по въпроса е разтягане на локуми и преливане от пусто в празно.


http://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco_mosaic_virus


science, chemistry





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646186
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив