Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2010 23:02 - Кратка история на бирата
Автор: bogoizbrania Категория: Технологии   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0



Кратка история на бирата

 

За съставките на бирата съм постнал постинг тук; Пропуснах да спомена една важна особеност, за ферментацията се изисква добавката на мая, а както е известно маята е открита от Луи Пастьор. Това просто значи, че преди средата на 19-ти век просто това което се е наричало бира днес е било нещо съвсем различно, без ферментация и съответно алкохол.

На линка можем да видим един от най древните протекционистки закони, издаден за да подпомага производителите в Бавария през една много интересна година, 1516. На следващата година е издаден първия цял НЗ. Закона е издаден и със описание на съставките за производство, "тогавашната бира" често споменавана от Лутер е сдържала само ечемик, хмел и вода. Така наречения Reinheitsgebot е целял да се прекрати вноса от други провинции на Свещената Римска Империя на напитки съдържащи плодови сиропи, мед и други овкусители. Тогавашната „бира“ е била подобна на нашата боза, но е била по рядка, но пак толкова сладка, като хмела е служел за консервант и овкусител. При липсата на хладилници свойствата му са били много ценни.

 

http://bogoizbrania.blog.bg/technology/2008/07/06/himiia-na-birata.209364

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot

science, Luther, chemistry


Тагове:   science,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650509
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив