Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2007 16:47 - Тайната на изгубената овца
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3126 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 23.07.2010 19:03


Предишния път успях да разгадая някои от тайните на изгубения кивот, и бидейки горд от това откровение се замислих, дали има по големи и страшни тайни в Библията от тайната на изгубения ковчег на Завета. Оказва се, че има и една от тези тайни се намира в Новия Завет, и е често само частично споменавана в неделното училище. Всички предполагам са чували за притчата, за изгубената овца, аз още от малък се замислях над няколко страни описания. Например как близките на овчаря са разбрали, че овцата се изгубила, след като те я виждат вече намерена и носена от овчаря. Другия въпрос е, защо овцата не е просто заведена в кошарата с другите четирикраки, а е носена тържествено към къщата на хората. Каква ли функция изпълнява тя там? С какво толкова силно радва и овчаря и другите, след като е донесла само неприятности? Обикалянето на трънаци и ровове за да се търси животното е извънреден труд, изморителен и травматизиращ. Все пак виждаме, че овчаря полага големи старания предвкусвайки . . . или по скоро облизвайки се за резултата от мъката си. В притчата овчаря преглъща . . . всъщност казва се, че "възрадван я дига на ръце", не много логично действие. Той е този, който е обикалял като гламав из полето а сега я носи. Обърнете внимание на личната връзка, която се разкрива в този акт, физическия контакт равносилен на прегръдка е трогателно романтичен. Овчаря носи изгубената като свое дете . . . или като плячка и улов. Съжалявам ако тази картина е разстроила някого, но аз само така си обясних защо животното не е върнато при дружките си, сигурно цялото стадо е подушило миризмата на чевермето с назидателна цел, да внимават къде ходят. Сигурно цяла нощ са слушали веселбата от къщата на хората и са размишлявали за; водопоя, пашата, следващото стригане и резултата от непослушанието на Пастора.

Тайните на овцата бяха разглеждани тук и тук, а агнето тук.

Но изследванията се оказаха погрешни, на линка е правилното обяснение за притчата.

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/23/.581136


image


Тагове:   овца,


Гласувай:
1



1. анонимен - nessicha
16.09.2007 22:18
Bogoizbrani pazi se ot gordostta,dokolkoto znam tia e griah. Neka ti razkaja ne6to za ovcata,koeto moje da ti pomogne v razmi6leniata...Kogato Isus e razkazval pri4tata za ovcata e razkazval na evrei i se podrazbira 4e tezi poznavat evreiskite tradicii...A spored tiah evreiskite ov4ari,6tom nameriat izgubilata se ovca,praviat ne6to mnogo stranno i na pruv pogled jestoko-sus sobstvenite si race pre4upvat nozete na ovcata,i estestveno tia niama drug izbor osven da se ostavi v racete na ov4aria si...Ov4ariat q slaga na ramenete si taka 4e glavata i po4iva na surceto mu i use6ta surcebieneto mu... sled tova ov4ariat sam q prevurzva i se griji za neia dokato ne izcelee s4upenoto.Kazvat 4e sled tova tazi ovca nikoga pove4e ne biaga i ne se gubi a verno sledva ov4ara si do poslednia si duh,poznavaiki se samo glasa mu, no i sarceto mu...Nadiavam se tova da stimulira razmi6leniata ti... Imam ne6to interesno i za dumite na Isus 4e toi e vratata na ko6arata,no za tova drug put v druga ov4arska istoria
цитирай
2. анонимен - nessicha
16.09.2007 23:02
по точка 1. Голяма част от притчите и разказите на Исус могат да се разберат в пълнота единствено в контекста на еврейските традиции от онова време - в крайна сметка Той бе изпратен първо до изгубените от Израиля. (като говорим за изгубени овце) Това, че езичниците и бивши такива не са запознати с някои практики не означава, че не са съществували.
по точка 2. Това че са били роднини не изключва изгубването на каквото и да е било, освен това нека не си мислим, че територията, която е обитавало едно семейство, е била с големината на една махала.
по точка 3. Сигурно така изглежда в очите на хората - безмислена жестокост, но явно Пастирят вижда по надалеч.
по точка 4. Не само мисля, но го знам. Защо ли? - Защото Бог е верен Бог и заветът Му е неотменим. Доколкото виждам от прозореца си в момента луната и звездите все още са на мястото си, което означава, че и Заветът на Бога с евреите стои. Самото съшествуване на днешен Израел е доказателство за това и за Бога
цитирай
3. анонимен - nessicha
17.09.2007 00:03
Ето още една причина защо по точка 4. http://www.youtube.com/watch?v=I5tDDkvXSI8

и още нещо произнася се Рош Ашана (а не Рош Хашана) - там където в английската транслитерация виждаш на иврита виждаш h, не се изписва "х" на български. "Х" можеш да изпишеш само когато на английски виждаш "ch" ili "kh"
цитирай
4. анонимен - христов
18.09.2007 15:44
Начина по които описвате говори, че сте противник на Бога. Добрият Пастир е нещо много повече отописанат от Вас история. Четете Словото и Истината ще Ви направи сободен от подобни неправилни мисли!!!!!
цитирай
5. анонимен - nessicha
18.09.2007 21:50
т.1 Не ми казвай, че тези ти изказвания са насериозно! Ако някой е трябвало да отговаря на на нечии традиции би трябвало да е обратното, в крайна сметка християнството се появява като продължение на еврейската вяра е Един Бог, в изпълнение на пророчествата за Месията и т.н., като си струва да отбелжим, че християнството много бързо се отделя от еврейските си корени и приема гръцки-хуманистичен образ, за голяма загуба на християните. Чети внимателно Ев от Йоан 10 гл. Исус също е празнувал Ханука; да не говорим, че Коледата е изкуствено създаден празник, който да замести съществуващия до тогава езически такъв. Малко вероятно е Исус да се е родил по това време - по вероятното му време на раждане е средата на есента (но това е много дълга тема и отделна, важното е че се е родил и в Него имаме изкупление на греховете си).
т. 2 Мисля, че правиш точно това, в което ме обвиняваш. колата с нарязаните ти гуми е пълна "фантасмагория". Значи вече допускаме, че такава практика може и да е съществувала, но за да стане на нашето твърдим, че това е било в някакво друго време, защо не и в друго измерение??
т. 3 Твоето тълкувание не само че не изпълнява Евангелието, но се обявява против него. В това отношение съм склонна да се съглася с Христов, ако и човекът да е разменил някои букви, но мисля му схващаш мисълта, че по-скоро си създаваш образ на богопротивник.
т.4 Днешният Израел можеше и да бъде в по-добро положение, ако я нямаше Америка. Америка може и да е инструмент в ръцете на Бога, но Бог си остава източникът. Евреите, както и всеки един от нас трябва да се научат да търсят не дара, а Онзи, който го дава. За това, че на Израел предстои да се обърне към Бога с цяло сърце - няма съмнение, но то със сигурност ще се случи и вече се случва.
т. 5 За да разсея вероятността да си добил погрешно впечатление - не съм еврейка и нямам роднини в Америка.
цитирай
6. анонимен - nessicha
18.09.2007 23:24
Виждам,че явно е под достойнството ти да разговаряш с "кретени" като мен или по-скоро разговорите се простират единствено до тогава до когато можеш опиянен да се носиш във висините на "знанието си". Започне ли малко почвата да поддава под краката ти, навлизаш в атака, сигурно имам "късмет", че не съм на живо пред теб иначе нямаше да се отърва само със словесните ти юмруци от рода на "кретен".
Затова аз съм дотук, оставям те да се къпеш в насладата на мисълта, че си мъченик и страдалец за вярата, пророк и какво ли още не - може би месия? (или анти-такъв???)
По въпроса за източника - едва ли има смисъл да го споменавам, но за да не се изкушиш да преиначаваш думите ми (както в случая (Америка по-добре да я няма, либерално християнство и др.) - Библията.
На евреите не им е и притрябвало да имитират каквото и да е нещо християнско. Повярвай ми от "истински християни" през вековете, които са им показвали на думи и дело "любовта на евреина Исус" им настръхват косите и бягат като от чумави от такива наричащи себе си християни, защото мириса на кладите и гаозвите камери все още ги преследва.
Между другото мисля, че се досещаш сам какво е общото между "СССР, Усама, Уго Чавес и Садам" нали? (но за всеки случай ако мисълта ти е затормозена - антисемитизма, който и ти не можеш да скриеш, а сигурно и не се опитваш).
Думите "упс" и "уоу" не мисля, че съм ги срещала в родния български език. (Май че бяха от езика на Америка, Бог да я благослови, и Бог ще я благославя, докато върши волята Му и не се оказва богопротивник заставайки срещу зеницата на Божието око (Израел).
Това е, не си прави труда да ми отговаряш, познанството ни е дотук. Бог е милостив към всеки, който отвори сърцето си за Него. Моля се да не си толкова неразумен да не го направиш. А тогава може и да чуеш биенето на сърцето Му, какво намерената овца.... В крайна сметка Той оставя 99, за да намери едната...., защото е ценна, защото ти си ценен за Него...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645693
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив