Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 18:10 - Децата на Еол, тъмната страна на Толкин
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2508 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2009 22:58


image

Когато разбрах за излизането на книгата "Децата на Хурин", в отделно от Силмарилион и Недовършени предания издание си помислих, че е издателски номер за увеличаване на тиража, все пак няма някакви по специални промени. Разгледах внимателно постнатия в нета паралел на промените направени от Кристофър Толкин и веднага забелязах нещо странно. Промените не са големи, като те дори и не са примамки за непретенциозна публика, няма идиотски и циркаджийски сцени като в Хари Потер, няма дори и намеци за розови сцени, добре продавани днес. Видях старателно и дори "вманиачено" преработване на текста, в което се криеше нещо, което със сигурност не се вижда нито от книгата нито от паралела, който е само на английски. За известно време оставих нещата така, но тайната която се криеше зад книгата или зад нейното издаване остана да чака по добри времена.

И те дойдоха!

Историята на Хурин има предистория това е историята на мрачния елф, Eol the dark Elf. Но нека да спомена какво ме насочи към него, преди това намерих в нета превод на Leaf by Niggle и веднага усетих настроения и идеи, които са още от преди Хобита. Според мен там Толкин разказва за преживяванията си преди да бъде мобилизиран, и когато се разболява и лежи в болница, въпреки че е женен, той е пратен на фронта направо от олтаря. Бях впечатлен от прикритите лоши настроения срещу болницата и персонала, които е преживял. След това гуглирайки за Еол попаднах на англоезичен форум, в който се обсъждаше за приликата на изковаването на мечовете излъчващи тъмна светлина от Еол, там се правеше паралел между камъка в Мека, за които се смята че е паднал от небето и историята на рудата, от която са изковани Gurthang и другия меч. Не ми хареса сравнението, защото ключа от загадката е не небето, а личността на Еол, странен и уникален персонаж. Тогава в поредното гуглиране, мисля че намерих отговора. Просто кликнете и прочетете!

http://www.babylon.com/definition/EOL/

След първоначалното потръпване, се замислих това ли е символизма на Еол? Ами неговото уникално външно описание, бяла "кожа", но черни коси и очи? Това е единственото докторско описание. Ами описанието на зрението му, толкова остро, че вижда неща които не се виждат, а би могъл да пожелае да ги види! Или разговора му с Тургон, продължително вглеждане, точно описание на хипнозата. И най вече името на сина му Маеглин, Maeglin не е ли това игра с думата medicine? Маеглин е най отвратителния елф, единствения предател, причинител на разрухата на Гондолин и смъртта на много прекрасни елфи от Валинор. Меча който

Еол изковава е преобраз на наркотиците и лекарствата, и съдбата на децата на Хурин е авторовото виждане за съдбата на хората попаднали под магията на медицината и наркотиците, което е едно и също. Самия хурин е образ на преживяванията които има Толкин гледайки хората как се оставят под властта на медицината и наркотиците.

Допълнение, забравих да допълня, че името на гората в която живее мрачния елф е Nan Elmoth прилича на Nun mot-El, но може и да е NANcy mot-El. Предполагам презрително отношение към болницата в която е лежал.


Мислех че думата за Grнma Wormtongue е също свързана с Еол, но ето от къде идва тя;

http://en.wikipedia.org/wiki/Church_Grim


Следващите открития вече ще се насочат към най мистичната част, за елфическите езици, които са много подобни на харизматичната практика на говорене на езици, надявам се до тогава да ми се появи разбиране по въпроса.



Тагове:   Толкин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634022
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив