Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2010 13:00 - А… Защо е необходимо да сме здрави
Автор: icebarbi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
7



 ”И така, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, свята, благо-угодна на Бога, като ваше духовно служение.” Римл. 12:1
“Един на друг теготите си носете …” Галат. 6:2

Съществуват най-малко три причини: За да сме в състояние да предложим на Бога най-добрата служба, като ангажираме най-свежите си умствени и телесни сили (Римл. 12:1)
Към всеки човек Бог има изисквания, открити в Писанието. Ако някой пренебрегва Божиите вести и нарушава законите, носещи телесно и психическо равновесие, съкращава живота си и намалява възможностите си за служба на Онзи, Който го е създал. Ако пък умишлено (или поради небрежност) осакатява тялото си чрез невъздържан живот, дори и да го посвети на Бога, Той не може да приеме този несъвършен дар (Левит 5:15).
За да сме в състояние да се самообслужваме; за да сме щастливи; за да облъчваме хората около себе си с бодрост и жизнерадост (Римл. 12:1).
Ако някой няма сили да се обслужва, ако зависи от други, как ще изпълним Божията воля? Безсилието ще го направи капризен, сприхав и нещастен. Това ще го доведе до неверие в Божията любов, до съмнение в Неговата доброта и до роптание срещу ясните Му законни изисквания. А последицата от всичко това може да бъде само една: богохулствен отказ от земния живот.
“Здравето е скъпоценен камък и единственото нещо, за което заслужава да дадем не само времето, труда и имота си, но и своя живот. Защото без него животът ни става мъчителен и изпълнен с негодувание, а насладата, мъдростта, науката и добродетелта потъмняват и губят смисъл” (Монтен, френски философ)
За да сме в състояние да служим на болните и нуждаещите се (Галат. 6:2).
Здравият трябва да служи от сърце, без да бъде насилван и без роптание. И не за облаги, а от любов и предана готовност да послужи на Бога и на страдащия човек. Ако имаме възможност да се притечем на помощ на някого, но не го направим, извинявайки се с въображаеми или посредствени причини, сме духовно болни и същевременно вършим грях (Яков 4:17). Злоупотребили сме с физическото си здраве и е необходимо веднага да се погрижим за духовния и душевния си баланс. Иначе ще се самопогубим. Като нагледен материал, свързан с гореизложените три точки, ви предлагам забележителния пример на ап. Павел. Какво ли не е преживял този верен Божий мъж! Колко трудности и лишения, опасности, мизерия, глад и жажда е изпитвал. Пропътувал е голяма част от земята по суша и море, няколко пъти е бил бит с тояги до смърт и е изхвърлян на сметищата като мъртвец, а той все оцелява (II Коринт.11:23-30)! Титанична издържливост! В какво се състои силата на този сякаш неуморим и безсмъртен човек? В неговата безгранична вяра в невидимия Бог, в безпределната му любов към хората, както и в здравните му принципи, които той толкова добронамерено и щедро препоръчва на църквите (напр. Римл. 14:21). Подкрепен от Божията благодат, ап. Павел извършва своя дял в прославянето на онзи Бог, Който увисва и умира на Голгота и заради самия него. И е щастлив от своята участ (II Коринт. 11:30), факт труден за проумяване.
Като обобщение на казаното в горепосочените три точки, цитирам следните мисли: ”Без здраве никой (…) не може да разбере ясно, или да изпълни добре своите задължения към себе си, към ближния си и към своя Създател. Затова здравето трябва да се пази също така вярно, както и характерът” (Елена Вайт, американска религ. писателка, Възпитание, с. 179)
Но…


Радио предавания
Сутрин от 7:00 до 8:00 ч.
на честота 6025 kHz
(49-ти метров сектор на къси вълни)
E-Mail: awr_bg@abv.bg





Тагове:   необходимо,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2134771
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930