Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2011 21:11 - Историческо датиране на легендата на крал Артур и други заблуди в средновековната история
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
1



 Историческо датиране на легендата на крал Артур и други заблуди в средновековната история

Легендата и името са вероятно наистина древни, от времената преди писмеността, но много от образите и митовете, чрез които са известни са нови. Марк Твен дава добра оценка за новоизлюпения мит в пародията си "Един янки в двора на крал Артур", като с неговата новела дава и добра дата за излизане за публикуване. Неговото присмехулно мнение все пак не е съвсем коректно, в мита за крал Артур наистина има реални митове, но от по-ново време, не от средновековието. Явно легендата е писана в началото на века, но по тези времена публиката не е узряла все още да преглътне простотиите и измислиците, както в самия край на 19-ти век.

Ще номерирам митовете и белезите за предпазване от объркване и повтаряне.

1. Война със саксонците е образ на анти евангелските борби на Хенри 8 и обкръжението му срещу германските или саксонски, Лутър е от Саксония нашествия в английската църква.

2. Завладяването на Британия, Ирландия, Исландия, Норвегия и Галия е също образ на съюзниците на Хенри 8 срещу папата и католиците. Като по онези времена Исландия и Норвегия са били подвластни на краля на Шотландия, Ирландия никога не е била завладявана от англичани военно , но кралете на Англия са финансирали местни войски, да поддържат реда. По "Галия" се разбира не цяла Франция, а само йезуитите в западните региони сериозна сила и опонент на папата, но не и на католицизма.

3.. Бунтовете в Корнуол са от 15 - 16-ти век.

4. Битката с Мордред е вече отражение на гражданската война и тогава под Артур и рицарите на кръглата маса се е разбирал Оливер Кромуел и обкръжение. Първото му име започва с "О", а фамилията му значи хромирана мастилница, която е кръгла.

5. Мечът ескалибур притежаващ магически сили е вдъхновение от алегорията — поучение на Бъниян "Пътешественикът".

6. Името на баща му Uther много прилича на името Luther, каква е точната връзка не е ясно, Pendragon указва на английския мит за мъдрата или образована змия. Змията или гущерите оставят непрекъсната следа по-мека повърхност.

7. Артур е изобразен като прелюбодеец, рядкост в миналото подобно на Хенри 8, също прелюбодействал с политически цели.

8. Името Мерлин може да идва от "merry Lincoln", черната череша е спомената в някаква поема, в която английско дете е омагьосано и убито от евреи, Sir Hugh, or the Jew’s Daughter. Но може и да идва Merґling английско име на вид европейска треска или меджид.

9. Неуспеха от строежа на кула, под която само Мерлин вижда два дракона червен и бял, както е първоначалния мит, редактиран в последствие. В него съзирам наивна унитарианска пропаганда против християнската концепция за небе и ад от началото на века.

0. Името на замъка "camelot" идва от фразата "came a lot".

11. Могат да се открият и много други връзки с автори от 19-ти век, както и митове от предните три века. Авторите са свързани с "езерните поети",  the Lakes School are William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, and Robert Southey. За основател на този митологичен цикъл все пак смятам една друга фигура Franзois-Renй, vicomte de Chateaubriand, nй а Saint-Malo le 4 juillet 1768 et mort а Paris le 4 juillet 1848. В предния постинг разкрих, че Шарл Перо е псевдоним на англичанин или по-точно на шотлондец вероятно живеещ във Франция. Познава се по това че две сестри са заплашени от злодея Синята брада, а и името Шарл Перо е псевдоним скриващ нещо неподходящо у автора, не само времето на написване.

history, poetry, 



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634260
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив