Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 16:45 - Защо Pryftan стана Smaug & Medwed - Beorn
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2012 15:46


Защо Pryftan стана Smaug & Medwed - Beorn

 

Драконът Смауг получава името си от Съмърсет Моуъм, но според ръкописите на Хобита популяризирани от John D. Rateliff, първоначално името е Pryftan. Промяната изгубва ироничния смисъл, за да се избегнат расистки страсти. Pryftan идва от “Pryce fake tan”, нещо като "profane tan" ирония за поддържаният от Съмърсет Моуъм тъмен тен, един от първите, ако не основател, то поне главен пропагандатор на тази мода в Англия. Думата „Pryce” е също намек за обратните му нагони.

Медийната звезда на Моуъм е изгрявала едва по времето написването на книгата и истинският грабител на викторианско творчество за времето си е трябвало да е критик от епохата. Това е прочутия сред комунистическите среди, John Ruskin (8 February 1819 – 20 January 1900). Моуъм подражава на Ръскин в начина, по който се снима, Ръскин има рисунка като млад облегнал се на едната си страна, което е имитирано от Моуъм на няколко фотографии и то с вид на спящ. Друга връзка на дракона с Рускин е в смисъла на името му, Ru-skin, rude skin, дракона е описан с непробиваема кожа, а дори меката му част по корема е покрита с диаманти.

 

Medwed - Beorn

Първоначалното име на Беорн е Medwed, което е руската дума за мечка, медведь. Руските мечки явно са по-страшни от английските : - )

Ето още един белег, че митологизма в Хобита е само страничен похват, главната цел на книгата е викторианската литература. Фантастиката е само литературен похват, смисълът е в социалните, морални и християнски „скъпоценности’ на творчеството от предният век.



Тагове:   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634010
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив