Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2018 21:45 - Ревизор, Комедия в пяти действиях и 52 явления.
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 372 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ревизор, Комедия в пяти действиях и 52 явления.


НА ЗЕРКАЛО НЕЧА ПЕНЯТЬ, КОЛИ РОЖА КРИВА, Народная пословица

Думата Ревизор е комбинация на думата Редактор и Визия. В хумористичната пиеса, реалният автор стоящ зад пседонимът Гогол е Никола́й Фёдорович Фёдоров. Дядя Федя разкава за преживяванията си докато е работил като редактор за известен, но не особенно способен автор. За него това е било забавно, той е описан в пиесата като дребният чиновник, 23 годишният Хлестаков, останал без пари и неплащащ за разходите си. Ревизирането на провинциалният град се отнася за Толстой и негвите роднини, който също са искали да се изявяват като автори, но за целта е бил небходим способен "ревизор", за да им изправи "кривата рожа", както се споменава в пословицата под заглавието. Младежът самозванец ухажва не само дъщерята, но дори и съпругата на градоначалникът, ироничен начин да се осмее напънът на откаченият вече старец Толстой, да пробутва жена си и децата си като автори. Хлестаков взима пари от всички, без да се притеснява, че общава невъзможни за него услуги. Градоначалникът и всички честни и почтенни хора в града са емоционално обвързани с ревизорът и не само дава пари, но и се надяват да получат от него облаги и дори постове в столицата. В самият край на пиесата се появява и истинският ревизор, всички са в шок и потрес. Драматична сцена, с която се дава оценка за цялостното му творчество, на него и корумпираната му рода.

Самият Федоров също е бил автор, никога не е има редактор, писал е под псевдоними, за да може на собственото му име да се свърже с  теологически и философски произведения.

текст

http://www.litra.ru/fullwork/get/woid/00089101184773069175/page/1/

Аудио

https://www.youtube.com/watch?v=oIPulI97n_4

Не знам защо, но докато четях пиесата се сетих за подобните на Толстой автори в днешно време, като Дан Браун и Дж. К. Роулинг. Те и "роднините" им се нуждаят от ревизор много повече.

=============================





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648256
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив