Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2013 02:23 - Колко важни са малките обекти от външната слънчева система
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Колко важни са малките обекти от външната слънчева система


"A COSMIC philosophy is not constructed to fit a man; a cosmic philosophy is constructed to fit a cosmos. A man can no more possess a private religion than he can possess a private sun and moon."

~G.K. Chesterton: Introduction to "The Book of Job."

Наличието на малки обекти извън орбитата на Юпитер, които могат да се забележат само с мощни телескопи е по-интересно от колкото изглежда. Почти всички са с някаква резонансна орбита. Която е следствие на преоформяне на слънчевата система в началото на нашата цивилизация, както открих наскоро извършено от преди около 400 години.

List Of Transneptunian Objects

Интересна диаграма

Диаграмата е прекалено приблизителна, в червено и синьо са най-разпространените резонанси. Понеже няма обяснение на български на диаграмата ще се опитам да направя такова. От горе е лентата за отдалеченията от слънцето в AU, от ляво е скалата за орбитална инклинация. В жълто са “кентаврите”(Centauros), полуастероиди, полукомети. Явно от тук идват кометите изобщо, поради нестабилна орбита на повечето от тях в момента и дори изгубване на вече намерени. От региона на орбитата на Нептун 30AU до към 50AU са болшинството обекти с резонансни орбити. Явно това е бил региона, в който са обикаляли в миналото планетите на стария свят. Изглеждали са съвсем различно от сегашните, от техния материал все пак е изградена сегашната слънчева система и дори самото слънце. Вероятно единственото, което е останало непроменено от това време са звездите. Все още не е никак ясно как е изглеждал този изгубен свят, защо е трябвало да се създаде сегашния и какъв ще бъде бъдещия.

Добро описание by Wm. Robert Johnston

На този линк без излишна философия и дребнави изчисления е показана по-подробно плътността на отдалеченост и разпределение на разните обекти според резонанса на орбитите.


- - -

Линк със събрани изследвания по Астрономия.


https://docs.google.com/document/d/1cch3mMNfugKd2D3R2djOTaek6lgZiWaN0qGLzW8J_WQ/edit





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3652841
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив