Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2008 19:28 - Черешката на агностика 1Кр.8
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1246 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2008 03:31


image

Цялата осма глава на Първо Коринтяни е посветена на една по особена тема, тази за яденето на идоложервено, разгледах го в по предния пост. И не включих тази глава, защото тук се разглежда функцията на агностика какъвто е Павел. това значи израза ( γνωσιν εχομεν ) имаме знание за да ядем идоложертвено показва, че Павел и други юдеи-учители са били канени като специални гости на тези събрания за да поучават и разясняват Закона и пророците. Докато другите хора в Коринт са били обикновени пейзани и те са могли да участват в идоложертването не като поканени говорители, специални гости, а като участници обвързващи се в самия акт на идоложертването. Ето защо самата глава завършва с обявлението, „няма да ям месо“, не че ще стане вегетарианец или че страни от тези яденета, където да изпълнява функцията си на учител и законник. Този последен стих показва, че Павел няма да яде месото, а само салатата и десерта на тези събирания и идоложертвания. Нещо такова е блога на bogoizbrania, черешката на тортата на местата, където мъдрост се изявява.

По съвременен пример освен този блог, обясняващ какъв човек е гностика, е в личността на sir Isaac Newton или Leonhard Euler. Тези мъдри и свети хора, макар и да са били на високопоставени държавни служби не са искали заплата за службата си на Бога и краля, а са живеели скромно снабдявани само от лични приятели и собствен бизнес. Друг пример за гностик е президента Буш, един от малцината завършили Йеил и Принстън едновременно и може би единствения американец пожертвал бизнес кариера за да управлява страната си в опит да спаси народа от собственото му малоумие. Президента например е обвиняван като пияница, което не е вярно, той е социално пиещ, аз например не съм такъв и никога не съм се докосвал до алкохол, докато президента е престоявал в много барове и е бил сред народа на стадиони и всякакви измислени мероприятия, нещо което е правил именно като гностик, ако аз бях стъпил в заведение или стадион като него това би било оскверняване, както предупреждава Павел. Друг гностик е Толкин, в неговите фантастични романи е отразена заблудата поставена в историята, натрапена ни като реалност, а той я изобразява такава каквато е, измишльотина създадена за да погуби напълно душите на заблудените.

Важно е да се знае какво е Библейския агностик, това е юдейн със знание и задача да разпространява Словото по всякакъв начин и навсякъде, където е заведен от Духа, за него се говори в тази осма глава. Особено подвеждащ е стих седем, там се казва, че тези които нямат знанието - гносиса отивайки да ядът всъщност се обвързват с идола ( συνηθειαα συνειδησειτσβ ), смисъла е, не по обичая, а ставайки част от обичая и ритуала се обвързват и съвестта им отслабва и се осквернява.

Ще разгледам гностизма намерил еманацията си в тази глава;

( γνωσ* ) цели 139 стиха, навсякъде е познавам, разбирам и подобни.

( γνο* ) още 68 стиха за познавам и разбирам.

Други важни и специални думи;

( αγνοουντες ) кланяте се без да го знаете в Дн.17:23

( ανεγνωσαν ) прочетоха надписа юдеите на в Йн.20

Този блог може и да има гносис, но той е намерен там където всеки може да го намери, ако сте научили нещо от него това не значи, че аз знам нещо особено.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3653361
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив