Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 01:21 - Хуманизма на Бейкън, Шекспир и Шелоб
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.08.2012 18:26


Хуманизма на Бейкън, Шекспир и Шелоб


Най-известното произведение на Francis Bacon, 1st Viscount St Albans, (22 January 1561 – 9 April 1626) е смятаното за многократно допълвано Essays (1597). В него все пак се намират белезите на много по-късна епоха, като например честото посочване на Холандия като държава за пример. Това е възможно едва след създаването на тази държава от новата власт на фенската република в началото на 20-ти век.Самото ползване на една определена страна като модел за подражаване има смисъл едва към края на 18-ти век, когато разликите в развитието на отделните страни изпъкват значително. Едава тогава, а не в началото на 17-ти век имаме натрупване на средства не само у търговци, но в държавната хазна, както е споменато в книгата.

Другия дори още по-очевиден белег за написване през 19-ти век е разделението на презвитирианите на арминиани и калвинисти, образ на противоречия изцяло в Англия, в последствие пренесено и в колониите, но напълно непознато в Холандия и на континента до средата на 19-ти век. Псевдонима Якоб Арминии е ползвано изцяло за вътрешни интриги, в богословско отношение това си е калвинизъм с либерално лице, глуповато плагиатстване. Псевдонимът е вероятно американско изобретение.

Автора на Бейкъновите опити със сигурност е бил запознат с есетата на Монтен, които излизат в публикация в началото на 19-ти век. Най-интересното при него не е книгата и философията му. Характера му е предизвикал огромни вълнения и популярност за времето си, корупцията в онази епоха не е била чак толкова естествена и разпространена както днес и именно неговото име е използвано, за да замени английската дума за сланина, първоначално са казвали french bacon, в последствие само бекон, като думата се е пренесла и в други езици. Ето такава присъда за хуманизма е издал английския пуританизъм, хуманистът е свиня, безполезно животно докато е живо, яде много повече от всички други, а дори и торта му не става за ползване без преработка. От хуманизма и от прасето ползата е когато бъдат наразани и опечени.

Най-добра характеристика на това учение, философия и дори религия прави Eric Arthur Blair (25 June 1903 – 21 January 1950), pen name George Orwell в неговата Animal Farm. Прасетата взели властта във фермата не са руснаците, а именно хуманистите, кучетата са червените. Заслужава си за илюстрация на Бейкъновия хуманизъм да се посочат и седемте основни заповеди във фермата;

Животните във фермата издават седем основни заповеди, алегория на седемте смъртни гряха:

1.   Този, който ходи на два крака е враг.

2.   Този, който ходи на четири крака или има крила е приятел.

3.   Животните не носят дрехи.

4.   Животните не спят в легло (добавено след това: с постелки).

5.   Животните не пият алкохол (добавено след това: без мярка).

6.   Животните не убиват други животни (добавено след това: без причина).

7.   Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите. (След изгонването на човека и налагането на новия ред във фермата логично се стига до животинския хепиенд.)

Бейкън е бил представян за популярен у презвитерианците и то дотолкова, че на него един американски либерал приписва и теорията за написване на творбите на Шекспир. Най-доброто представяне на тайната на историческите шекспирови пиеси e във ”Властелина”. Там гигантския и древен паяк Shelob е заловил много орки, сиреч студенти изучаващи пиесите му, но в миналото той е ловял предимно елфи и хора, тоест вярващи и свещеннци.

Ето и допълнения към смисъла на името Шекспир. Клатещо се копие е указание за Оксфорд, университетското градче се е наричало, града на хилядите копия, ирония за множеството автори населяващи го. Друга връзка е замяна на 4-та и 10-та буква и обръщане на думите.


Shak e speare

Shar e speake

speak & share


Името Shelob не е само женски паяк както се споменава в справочниците, идва от малко разпространената дума shallow или shoal, с това Толкин дава отношението си към държавното училище, както и към творчеството на „Шекспир” и двете представят повърхностен смисъл и образование и служат на себе си както паяка, споменато изрично в текста. Третият син на Толкин е бил женен за учителка, с която се е развел, за католик това е рана, която оставя следи до края на живота.

Още един кодиран смисъл е;

Shelob = She love britain


History, Tolkien,



Тагове:   history,   tolkien,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3652664
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив