Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 19:24 - Ще посрещнете утрото и слънцето ще ви вкамени
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ще посрещнете утрото и слънцето ще ви вкамени

image

Главата започва с неговото приемане в Оксфорд, описано е острия начин, по който съпругата му го изпраща да тръгне на „пътешествие” или по-скоро приключение в по-буквален превод. Срещата в "Зеления дракон" е образ на старите мастилници, а и сега не мога да го намеря, но съм виждал старият символ на Оксфорд, зелен дракон.

Трите трола са образ на три личности от Оксфорд свързани изцяло политически и автори на мистична литература. Много връзки между споменаването им в текста и личния живот на тримата могат да се намерят, но мисля да не правя за сега подробни сравнявания на всяка фраза в текста с част от личния живот на всеки трол.

Thomas Anthony Trollope (24 April 1815 – 6 December 1882) Том.

William Morris (24 March 1834 – 3 October 1896) Билл.

Bertrand Arthur William Russell, 3rd Earl Russell, OM, FRS (18 May 1872 – 2 February 1970) Берт.

Общото между тримата е, че те са комунисти и либерали използващи лъжи и измами в политиката. Най-интересното е все пак защо точно слънцето ще ги вкаменява. Това е доста интересна шега, символа на комунягите е петолъчката, което символизира звезда. Внушението на звездата е някаква сила или власт от небето, но звездите се виждат само в тъмното и именно слънцето ги вкаменява. В тази глава се показват консервативните и антилиберални политически убеждения на Толкин.

Пещерата на троловете е прочутата Bodleian Library.



Тагове:   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3651123
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив